Nakon brojnih poziva koje su dobili od stanovnika Carskog gaja, Marasovog Briga, Procipa i obližnjih posuških naselja, portal SirokiBrijeg.info objavio šokantnu i sramotnu priču o trovanju stanovnika Posušja. I ovaj, kao i bezbroj puta prije.

Posušje je već nekoliko desetljeća ima ekološku bombu koja se prostire na oko 10.000 četvornih metara, baruštinu koja se nalazi u gusto naseljenom naselju Vojuša. U taj dio više od 40 godina slijevale su se fekalije iz septičkih jama, kako iz naselja Vojuša, tako iz cijelog sjevernog dijela Posušja. Osim nesnosnog smrada i raznih bolesti (posebno kožnih alergija) svi, pa tako i nadležne službe, znali su da je ta baruština izvor zaraze koja je svih tih godina ugrožavala zdravlje posušaka.

Osim fekalija u taj prostor su se slijevale tone i tone deterdženta, ulja, kiselina i svega što na najizravniji način ugrožava ljudsko zdravlje.

Stanovnici naselja Vojuša tvrde da je u zadnjih 20 godina u tom naselju nevjerojatan porast pojave zloćudnih bolesti. Uvjereni su da je baruština u naselju glavni uzrok svega.

Sa fotografija se jasno vidi da je zatrovana površina iz naselja Vojuša iskopana i odvezena. Potrebno je pripomenuti da se u neposrednoj blizini, nekih 50 metara od godinama otrovima taloženog tla, nalazi obiteljska kuća i županijskog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša, Miroslava Ramljaka. Koliko se Ramljak brine o zaštiti okoliša i više je nego jasno. Po službenoj dužnosti je morao i trebao provjeriti gdje se odvozi otrov iz njegovog naselja.

Na upit koji su poslali ministru Ramljaku isti ih je uputio na općinu Posušje. Ispada da ministar Ramljak nije ni primijetio radove koji mu se izvode praktički pred nosom, piše portal SirokiBrijeg.info.

Odgovor Miroslava Ramljaka:

Radove u naselju Vojuša izvodi posuško javno poduzeće “Vodovod” skupa sa kooperantima koji su u kumskim i rodbinskim vezama sa vrhom posuške politike. Da je tako dokazuju i fotografije koje su im dostavljene iz posuških naselja Carski gaj, Marasov Brig i Procip.

Sav materijal iz naselja Vojuša dovezen je u naselje Carski gaj i deponiran na privatnu zemlju za koju još nemaju informacije ko je vlasnik.

Ko god da je vlasnik ovaj ekocid je nedopustiv i nadležni organi će morati odgovoriti na mnoga pitanja koja će se sigurno postaviti. Kad se pogledaju fotografije iz Carskog gaja jasno je da se žurilo da se otrov čim prije odveze iz naselja Vojuša. Za vrlo kratko vrijeme nasuto je nekoliko tisuća kubika brdo otpadnog materijala u naselje Carski gaj bez ikakve logike i reda.

Ono što je također zanimljivo je i činjenica da u istom naselju, svega 100-150 metara od dovezenog otrova, obiteljsku kuću ima još jedan županijski ministar, Dario Sesar. I on će zasigurno morati svojim susjedima pojasniti zašto, iako je uključen u cijeli ovaj kriminal i trovanje svojih prvih susjeda, nije reagirao. Očito je da mu je bitnija provizija i odanost kriminaliziranoj partiji nego zdravlje kako svoje obitelji, tako i više tisuća stanovnika posuških naselja u koju je dovezen sumnjivi materijal, piše SirokiBrijeg.info.

Odgovor od općine Posušje:

Ni oni ne znaju ništa ali u oči upada datum kada je odgovor pisan. Radi se o nedjelji, 13.09.2020. godine pa je nejasno od kada bilo koja općina u našoj županiji radi nedjeljom. U cijeloj priči nešto očito nije rađeno sukladno zakonu, inače odgovor ne bio bio datiran nedjeljom..

SirokiBrijeg.info