Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je kućanstva, a njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom. Donosimo pet pametnih upotreba čvrstog oklopa.

 1. Prirodni pesticid

  Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusjenica i puževa te djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta također će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.
 2. Čistač kamenca

  Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim batom ili valjkom. Potom ljusku pomiješajte s jabučnim octom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosica i posuđa.
 1. Kuhinjsko pomagalo

  Na dnu jajeta napravite rupicu promjera pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne iziđe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu primjerice čokoladnih jaja.
 2. Najjeftiniji vodoinstalater

  Nekoliko ljuski jajeta sitno zdrobite i ubacite u odvod, te pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.
 3. “Teglica” za sadnice

  U ljusci jajeta možete posaditi sadnice koje ćete zatim zajedno s ljuskom, tako kako jesu, presaditi u veću teglu kada za to dođe vrijeme. Sadržaj jajeta neka vam posluži kao hrana za zemlju, a biljčicu posadite u praznu ljusku. Kroz neko vrijeme niknut će mladice pa ovakva “ukrašena” ljuska može biti i lijepa, sitna dekoracija.

Zadovoljna