Jedan od načina smanjenja proizvodnje otpada i suzbijanja problema bacanja previše hrane je pravilno skladištenje namirnica. Na primjer, neka zdrava hrana (poput korjenastog povrća) može trajati tjednima u hladnjaku. Ali luk i češnjak definitivno ne pripadaju toj kategoriji i ne biste ih trebali čuvati u hladnjaku.

“Luk upija više vlage u hladnjaku, pa se brže kvari”, kaže Kristen Farmer Hall, kuharica i suvlasnica slastičarnice Essential and Bandit iz Birminghama u Alabami: “Škrob se također brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju”.

Za češnjak je obrazloženje malo drugačije: čuvanje češnjaka u hladnjaku potaknut će klijanje, prema Kalifornijskom sveučilištu.

Kako čuvati luk i češnjak?

Umjesto da ih stavljate u hladnjak, čuvajte cijeli luk u hladnom, suhom i dobro prozračenom prostoru. Vlaga ili nedostatak kretanja zraka ubrzat će njihovo kvarenje, a sunčeva svjetlost će uzrokovati njihovo nicanje. Kada se pravilno skladišti, luk može imati dugačak rok trajanja od oko 30 dana, prema USDA-u.

Češnjak treba čuvati na isti način: na hladnom, suhom i dobro prozračenom mjestu, prema Kalifornijskom sveučilištu. Ipak, trajat će duže od luka – u tim uvjetima otprilike od 3 do 5 mjeseci.

Kako čuvati očišćeni i narezani luk?

Takav luk treba čuvati drugačije od cijelog luka. Oguljeni, ali još uvijek cijeli luk treba hladiti u hladnjaku i on će tada imati rok trajanja od 10 do 14 dana.

Očišćeni i narezani luk na kockice također možete čuvati u hladnjaku. Njegov je rok trajanja malo kraći: prema USDA-u otprilike od 7 do 10 dana.

Kako čuvati očišćeni češnjak?

Očišćeni ili oguljeni te nasjeckani češnjak možete pohraniti u zamrzivač. Samo ga što bolje zamotajte kako biste spriječili prodor zraka. Češnjak se također može očistiti i pasirati s malo ulja dok ne stvori gustu pastu. Dobivena pasta od češnjaka i ulja mora se zatim zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi, prenosi Livestrong.

No, izuzetno je važno da se pire od češnjaka ne drži na sobnoj temperaturi jer to lako može potaknuti rast Clostridium botulinum – otrovne bakterije koja može biti smrtonosna, prema Kalifornijskom sveučilištu.

Index.hr