Europska je komisija u srpnju ove godine osnovala Europski savez za čisti vodik čiji je cilj poticanje proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora energije i njegova široka uporaba do 2030. godine. Vodik je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. Može se upotrebljavati u različitim područjima kao što su energetika, industrija i prijevoz, a klimatski je prihvatljiv jer pri korištenju ne emitira ugljikov dioksid. Stoga može značajno doprinijeti dekarbonizaciji industrijskih procesa i gospodarskih sektora u kojima je teško smanjiti emisije CO2.

Europski savez za čisti vodik okuplja industrije, državna i lokalna javna tijela, civilna društva i druge dionike, a otvoren je za sve javne i privatne aktere koji djeluju na području vodikove tehnologije te žele dati aktivan doprinos ostvarenju ciljeva iz strategije saveza.

Ovom savezu sada je pristupio i bečki gradski koncern „Stadtwerke“. Koncern objedinjuje poduzeća koja se bave pružanjem komunalnih usluga nužnih za funkcioniranje grada, no u Beču postoji i drugi holding, takozvani „Wien Holding“, u čijem sastavu posluju poduzeća iz područja kulture, upravljanja nekretninama, logistike i medija.

U austrijskoj se prijestolnici već aktivno radi na razvoju grada kako bi se mogli uspješno suočiti s izazovima klimatske krize, stoga je pridruživanje savezu za čisti vodik i razmjena ideja s istomišljenicima iz Europe logičan korak, kazali su iz tvrtke „Stadtwerke“. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz ovog je ljeta, primjerice, pustilo u testnu fazu autobus s pogonom na vodik, a očekuje se da će do kraja 2024. bečkim ulicama prometovati deset takvih autobusa.

IctBusiness.hr