Stotinjak tisuća KM-ića slilo se iz EU fondića što je ekipa “žicala” kako bi uredili prirodni prostor oko širokobriješkog bisera Borka, ali uvijek netko to sve mora doslovno “zasrati” i pustiti da niz rijeku teče!

Dobro, nećemo u detalje što to nizvodno niz rijeku stalno teče jer smo se navikli na mnoge kanalizacije koje su spojena na tok Lištice u Širokom Brijegu što je već i na jednu stranu dio prirodne atrakcije za turiste koji “masovno” trče da posjete ovaj gradić u srcu Hercegovine i sve njegove natprirodne ljepote. Ali kada kanalizacija ili nešto treće nekoliko metara od izvora se ulijeva u rijeku, e to je znak za uzbunu i da smo sami sebe pretekli u domišljatosti kako privući te silne turiste koje godinama najavljuju kroz svakojake projekte, piše portal OTPOR.Media.

Šalu na stranu, jer više čovjek ne zna bili se smijao ili plakao koliko sami sebe iz dana u dan uništavamo!

No, krenimo redom

Društvo sportskih ribolovaca Borak iz Širokog Brijega obraća se portalu OTPOR.Media sa zanimljivim fotografijama i video materijalima mogućeg ekocida nekoliko metara od samog izvora Lištice.

Nepoznata bijela smjesa izljeva se iz velike betonske cijevi koja prolazi uz sami i jedini objekt u Borku, a koji je restoran, i “ponosno” nosi isto ime Borak.

“Ne možemo više ovo gledati kako nam se rijeka Lištica onečišćuje. Nije ovo jedini ovakav slučaj, svi znamo da ih je jako puno u našem gradu, ali ovo je prelilo čašu i moramo reagirati dok nije kasno” – govore nam iz DSR Borak.

Kako su nam kazali, kontaktirali su Gradsku inspekciju i zatražili da izađu na teren i provjere o čemu se konkretno ovdje radi, a za naredne dane planiraju sazvati veće okupljanje svojih članova i mogućnost organiziranja drugih mjera, poput prosvjeda i ostalih radnji kojima će ukazati na brojne probleme s kojima se svakodnevno susreću, a o tome ćemo biti sve naknadno informirani.

Kontaktirali smo i mi Gradsku inspekciju koji su nam potvrdili navode iz DSR Borak, kao i to da su dobili također snimke i brojne fotografije mogućeg ekocida u Borku. Izašli su na teren i oni su zabilježili još neke kadrove, a s obzirom na to kako je subota, sav materijal će u ponedjeljak predati Županijskoj inspekciji koja je ovlaštena i zadužena da istraži o čemu se ovdje konkretno radi i kako je došlo do ovoga.

Ovim putem iz Gradske inspekcije Širokog Brijega pozvali su građane da prijave svaki sumnjivi ekocid i slobodno im dostave sve materijale koji mogu dovesti do pronalaska mogućih počinitelja spomenutih djela, a oni će svoj dio posla odraditi dok ono što nije u njihovim nadležnostima proslijediti drugim službama koje su za to zadužene.

Pitali smo ih što je s ostalim brojnim ekocidima na području Širokog Brijega na koje smo medijski ukazivali, a pogotovo Udruga Eko OTPOR u zadnje vrijeme. Kazali su nam kako su neki već procesuirani i otkriveni počinitelji, ali potrebno je sve prijaviti nadležnim službama i njihovo je da svoj posao odrade.

Kontaktirali smo i vlasnika restorana Borak Ivana Ivakovića uz čije dvorište prolazi spomenuta cijev iz koje se izlijevala nepoznate tekućinu u rijeku Lišticu.

Nakon što smo mu telefonski kazali kako smo u posjedu vide i foto materijala izlijevanje nepoznate tekućine iz cijevi koja prolazi kroz “dvorište” njegova restorana, i kako sumnjamo na otpadne vode i izlijevanja kanalizacije u Lišticu da dolaze upravo iz tog restorana jer je jedini objekt na tom području, nije mu bilo odmah jasno na koji način se kanalizacija može tu izlijevati jer oni imaju septičke zatvorenog tipa i zamolio nas je da dođemo do njega i pokažemo o čemu se radi.

Pokazali smo mu snimke i nije mu bilo svejedno što vidi, jer uistinu ta cijev i taj potok prolazi uz dvorište restorana. Ali, kako nam je kazao, nemoguće da se radi o kanalizaciji ili nekim drugim otpadnim vodama iz njegova restorana jer oni imaju svoje dvije septičke jame koje su betonirane iznutra kako ne bi dolazilo do onečišćenje, a nalaze se 20-ak metara udaljene od tog kanala i koje se redovno ispumpavaju ili po potrebi.

“Stvarno pazimo da razvrstavamo sav otpad maksimalno koliko je moguće. Komunalno nam dolazi po smeće dva puta tjedno, također hranu, plastiku i papir posebno razvrstavamo i postoje osobe koje po te sirovine redovno dolaze što vam sve možemo dokazati. Ovo što sam vidio na snimci doista djeluje ružno i odgovorno tvrdim da ne znam što je i kako došlo do toga. Slobodno neka inspekcija ili koje druge službe dođu i sve provjere. Ako se dokaže da restoran ima veze s time o svom trošku ću sanirati, ali stvarno ne znam što je moguć razlog tog onečišćenja koje je završilo u rijeci” – govori nam Ivan Ivanković.

Također, ovim putem pozivamo nadležne službe da krenu svoj posao raditi i sankcionirati sve koji ozbiljno zagađuju naše rijeke, šume, zrak…. jer ostaju generacije iza nas, jer mi odlučujemo o njihovoj budućnosti!

Ili ćemo turiste pozivati sa – “Welcome to Široki Brijeg, where a few meters from the source of Borak wastewater flows“.

Mili Marušić / OTPOR.Media