U subotu 9. listopada 2021. stanovnici širokobriješkog sela Uzarići, uz potporu ekološki osviještenih partnera, izveli su veliku akciju čišćenja i zbrinjavanja otpada na području sela Uzarići. Ove vrijedne aktivnosti prepoznale su brojne organizacije i pojedinci.

Akciju je iznimno podržala i društveno odgovorna kampanja „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“ koju realizira Ožujsko pivo u suradnji s ekološkim udruženjima građana. Cilj kampanje jest očistiti ilegalne deponije na prostoru Bosne i Hercegovine, odnosno podići svijest građana o tome koliko je važno pravilno zbrinjavati otpad jer on polako guši i sve više zagađuje našu okolinu, pogotovo naše vode i u konačnici šteti našem zdravlju.

Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH, u suradnji s mjesnom zajednicom Uzarići, također se priključila ovoj akciji.

Inače, Uzarići se nalaze na prekrasnoj gegrafskoj lokaciji s puno prirodnih raznolikosti, počevši od rijeke Lištice, Mostarskog blata, korita potoka Mokašnica, brežuljkastog i brdovitog terena prekrivenog vinogradima i nekoliko različitih vrsta šuma. Uzarići imaju i jako bogatu kulturno-povijesnu baštinu, a najpoznatija je nekropola Šarampovo.

Početkom ove godine, širokobriješka Udruga Ganganet i mjesna zajednica Uzarići osmisli su na postojećim seoskim stazama projekt uređenja biciklističke i trkačke staze, šetnice, punktova za vježbanje na otvorenom, parkića za djecu i mjesta za odmor i rekreaciju. Sva ta mjesta planiraju se urediti te fizički i digitalno označiti. Detalji o ovom projektu nalaze se na stranici https://uzarici.com.

Pozivaju se svi koji žele sudjelovati u skorim akcijama da se odazovu i učine ovaj prostor još ljepšim za život, a MZ Uzarići zahvaljuje se svima koji na bilo koji način podržavaju ove aktivnosti.

Ovom akcijom čišćenja otpada i uklanjanja ilegalnih deponija nastavlja se provedba stavljanja Uzarića na ekološku i kulturnu mapu Hercegovine.

Eko OTPOR