Uspjeli ste! Uzgojili ste raznovrsne začine u svom vrtu na balkonu. I što sad? Osim što su lijep prizor, korisni su pri kuhanju, naravno. No ako ih ne možete odmah potrošiti, a žao vam je pustiti da propadnu kad ste ih već uspjeli održati na životu, donosimo vam par ideja što s njima jednom kad izrastu.

Posušite svoje začinsko bilje

Odabrane biljke uberite prijepodne, prije nego sunce počne uništavati svježe esencijalno ulje u listovima. Isperite odrezane stabljike, uklonite povenule listove, posušite papirnatim ručnikom i povežite u stručak sa špagom. Kako će se bilje sušiti tako ćete morati dodatno zatezati špagu. Objesite začine na mjesto u stanu gdje cirkulira zrak, gdje je suho i toplo. Kuhinja nije najbolji izbor zbog vlage koja je u njoj često prisutna. Preko povezanih biljaka smjestite papirnate vrećice kako bi biljke ostale čiste. Biljke će biti suhe nakon par dana i možete ih koristiti skoro cijelu iduću godinu.

Zamrznite začine

Svoje svježe začine možete zamrznuti i to na više načina! Poberite svježe listiće začinskog bilja, operite ih i stavite ih u posudice za led. Preko njih možete preliti vodu pa tako dobiti kockice leda sa zarobljenim svježim začinima koje onda samo ubacite u lonac kada vam zatreba. Ako redovito koristite led za piće pa vam treba kalup, nasjeckane svježe listiće stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem, istisnite sav zrak i pustite da se smrzne. Po potrebi onda odlomite dio smrznutog bilja i ubacite u lonac.

Drugi zanimljiv način uporabe kalupa za kockice leda jest zamrzavanje začina u ulju. Za gurmane koji vole okus i miris svježih začina ovo je savršen način da u bilo kojem trenutku imaju dostupne kockice prepune aroma. Smrznute kockice izbacite iz kalupa i ubacite u vrećicu pa ostavite u zamrzivaču dok vam ne zatrebaju.

Pripremite aromatične soli ili šećere

Za očuvanje začinskog bilja možete upotrijebiti sol ili šećer! Jedino što vam treba jest staklenka koja se može dobro zatvoriti. U staklenku smjestite očišćene stabljike začinskog bilja kao što su lavanda, menta ili ružmarin pa ju napunite šećerom koji odlično funkcionira s tim vrstama začina. Bosiljak, na primjer, odlično funkcionira u kombinaciji sa soli. Tako ste dobili mješavinu koju možete koristiti kao začin za salatu ili čaj, a koju biste inače u dućanu platili finu svoticu.

The Garden Love