Ljetne vrućine su podnošljive na moru i plaži, no u gradu neprestano tražimo načine na koje ćemo se osvježiti. Preporuka je izbjegavati masnu i prženu hranu i ostala teška jela, gazirane sokove, alkohol, tražiti hlad, nositi laganu i prozračnu odjeću i izbjegavati direktno izlaganje suncu u periodu od 10 do 17 sati. Bez obzira na to gdje se nalazite ili što jedete, spas uvijek možete pronaći u domaćem i zdravom ledenom čaju.

Izrada ledenog čaja je jednostavna i ima beskonačan broj varijacija. Možete ga pripremati od biljnih čajeva i voćnih čajeva, zaslađenog ili nezaslađenog, ili pak u kombinaciji sa svježe cijeđenim agrumima.

Ledeni čaj priprema

Prelijte četiri šalice vruće vode preko dvije vrećice čaja i ostavite 3 do 5 minuta. Uklonite čajne vrećice i zasladite medom ili šećerom. Umiješajte kockice leda kako bi rashladili čaj. Dodajte narezane kriške limuna, limete ili drugog citrusnog voća po želji, i spremite u hladnjak.

U pripremljeni ledeni čaj možete narezati ananas, breskve i kivi i ostaviti nekoliko sati da voće pusti aromu. Nakon toga procijedite čaj, a voće pojedite i podarite tijelu dodatno osvježenje.

Ledeni čaj od breskve recept

Za ova ljetni napitak, potrebno je samo nekoliko sastojaka:

-2 vrećice čaja po izboru
-3 žlice meda
limunov sok
-2 breskve
nekoliko kockica leda

1.U vrč ulijte četiri šalice vruće vode, dodajte 2 vrećice čaja i ostavite 3 do 5 minuta.

2.Dodajte med i sok od polovice limuna. Ostavite čaj da se ohladi na sobnoj temperaturi.

3.Breskve operite i narežite. Nekoliko komada breskve ostavite za cijele, a preostali dio izblendajte u pire te procijedite.

4.Nakon što se čaj ohladio, dodajte pire i komade breskve, promiješajte i stavite u hladnjak na 30 minuta.

5.Prije posluživanja dodajte kockice leda.

*Umjesto breskvi možete koristiti bilo koje voće po izboru.

CentarZdravlja.hr