Po tko zna koji put, unatoč brojnim ukazivanjima nadležnim službama na nelegalni deponij na području Industrijske zone Knešpolje, jednom od mnogih na području Grada Širokog Brijega, pred sam Dana Grada Širokog Brijega, na uočnicu blagdana Velike Gospe kada taj grad posjećuje tisuće i tisuće ljudi sa svih krajeva svijeta, dogodi se jedan od najvećih ekocida!

I svi šute, kao da je to normalno!!!

Naime, ovog petka 14. kolovoza 2020.g., oko 11 sati, Profesionalna vatrogasna postrojba grada Širokoga Brijega zaprima poziv kako iznad mjesta Knešpolje je na jednom od tih nelegalnih odlagališta došlo do požara. Odmah izlaze na teren i ono što su vidjeli, samo su mogli gledati kako vatra “guta” sve što se u toj jami nalazi, a to su bile stotine automobilskih guma, salonitni azbestni krovni pokrovi i ostali kućni otpad koji se tu godinama taložio.

Sve je to izgorjelo, gusti crni dim sa svim tim izgorenim opasnim i kancerogenim tvarima stotinama metara se dizao u zrak. Scena na licu mjesta kao iz nekih kataklizmičkih filmova, čemu smo i mi svjedočili kao i brojni mještani, vatrogasci i pokoji “tajkunčić” koji firmu ima na tom području, a koji je samo vozilom prošao tuda da vidi kako vatra sve u dim pretvara. Policija je svoje odradili, izvidila i tražit će nepoznatog počinitelja!

Dodajmo k tome još kako ispod ovog područja prolazi vodna žila koja izvire na Vrelu Crnašnice s koje se mještani Knešpolja opskrbljuju vodom jer do dana današnjeg nemaju izgrađenu gradsku vodovodnu mrežu koja se svake godine obećava, a prošle godine je tek krenula polako s realizacijom, tako da je se nadati do 2030/40. da bi mještani mogli piti vodu iz Borka. Nema žurbe, polako, sve će to doći jednog dana kao i kolektor i ostali popratni sadržaj koji priličin jednom mjestu koje ima titulu grada.

Azbestni pokrov koji je ovdje gorio i koji je svoje kancerogene tvari nadvio nad Širokim Brijegom je jako štetna iliti toksična tvar. Kontaminacija organizma događa se bez kliničkih znakova. Azbest je opasan zbog svojeg specifičnog pojavljivanja u obliku vlakana koja se cijepaju u mikrometarske iglice (prosječne veličine je približno 4 μm) te zrakom prodiru u pluća i tamo se akumuliraju. Čovjekov imunološki sustav nije ih u stanju uništiti. Sve vrste azbesta pripadaju u karcinogene tvari razreda 1, što znači da dokazano uzrokuju karcinom ili rak…..

Važno je znati da prema procjenama stručnjaka, izgaranjem gume se oslobađa značajna količina ulja, a spaljivanjem oko 100 guma oslobađa se oko 25 litara ulja koje mogu zagađivati ​​okoliš ako se ne popravi na odgovarajući način. Osim izravnog onečišćenja tla i vode proizvodima izgaranja koji su u tekućem stanju, treba imati na umu i postupno onečišćenje vode i tla uzrokovano ispiranjem pepela i nagorjelih ostataka nakon kiše ili nekim drugim kontaktom s vodom.

Što se tiče učinka na ljude, zdravstveni učinci mogu biti od iritacije kože, očiju i sluznice, negativnog utjecaja na dišne ​​organe, središnjeg živčanog sustava i stvaranja tumora ili karcinoma, raka….

I na kraju, mnogi mještani koji žive u blizini ovog odlagališta i svega ovoga što je izgorjelo i koji su bili u prvim redovima koji su udisali ove kancerogene čestice, a koje će narednih nekoliko dana udisati sa svojim sugrađanima jako dobro znaju tko je tu gume istovarao i azbestne ploče s ostalim otpadom ubacivao u ovu jamu, ali šute jer se boje da se nekome ne zamjere.

Pa trujte se i dalje, šutite i dalje i ne zamjerate se nikome jer ćete duže umirati s težim bolovima i svim mogućim bolestima koje nosi karcinom, a mi ćemo pozornost skretati na ove probleme, te isto javnosti i ih i dalje iznositi iako se nerijetko i mi trujemo dok Vama svima prezentiramo ovakve snimke, a ako ste nas do sada pratili, nisu prve kao takve!

Eko OTPOR