Ugroženo životno okruženje, konstantno povećanje broja nelegalnih divljih odlagališta smeća, tone i tone odbačenih komada plastike i ostalih materijala u prirodi su svakodnevno prisutne u našim životima putem svih komunikacijskih kanala.

Svjedoci smo ekoloških katastrofa kojima smo okruženi. Globalna ekološka slika ugrožena je i narušena od strane svakog pojedinca koji svojim neodgovornim ponašanjem pridonosi procesu uništavanja zajednica u kojima živimo.

Reciklaža je bitan segment današnjeg društva kroz koje razvijene zemlje pokušavaju smanjiti količine otpada na način da se otpad masovno vraća u ponovnu proizvodnju i upotrebu. Ovaj princip rada koji rezultira očuvanjem okoliša je vodilja Udruge EKO OTPOR iz Širokog Brijega koja svakodnevno promovira načine reciklaže u lokalnim zajednicama i među stanovništvom, ali i informira javnost o problematici divljih deponija i nesavjesnim pojedincima koji ih stvaraju.

Udruga za sigurno životno okruženje EKO OTPOR djeluje na području Grada Širokog Brijega kao i Županije Zapadnohercegovačke s ciljem suzbijanja nelegalnih divljih deponija i promicanja važnosti reciklaže i ponovne upotrebe sirovina.

U suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Utjeha“ iz Širokog Brijega koja se bavi reciklažom i prodajom predmeta dobivenih reciklažom, EKO OTPOR je realizirao projekt „ECO AKTIV COMMUNITY“ kroz koji su provedene ulične akcije u Ljubuškom i Širokom Brijegu. Kroz projekt je nabavljena oprema za ured Udruge EKO OTPOR kako bi osigurao normalno funkcioniranje i kontinuitet u radu, a kao doprinos udruge nabavljeni su reciklirani materijali za podjelu te je ukupna vrijednost projekta 4.201,54 KM.

Podjela besplatnih uzoraka recikliranih predmeta na uličnim akcijama kao i prezentacija reciklaže i uzoraka plastike kao sirovine, prva je javna prezentacija recikliranih proizvoda, a građani su prepoznali ove aktivnosti i pokazali velik interes za reciklažu i predmete od recikliranih materijala. Također, rad ovih dviju udruga prepoznat je u široj javnosti te je rezultat uspostavljanja suradnje sa cvjećarama koje će nabavljati reciklirane predmete koji nastaju kroz radionice za prikupljanje, preradu i reciklažu, sa firmama koje koriste plastiku u proizvodnji, ali i suradnja sa hotelima u Neumu koji su za potrebe recikla Udruzi „Utjeha“ dali polomljene ležaljke, stolove i stolice.

Udruga EKO OTPOR ističe da je nužno kontinuirano raditi na promjenu svijesti građana i građana kako bi uočili ekološke probleme u zajednici i aktivno se uključili u borbu za zdravlje i sigurno životno okruženje.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene aktivnosti u zajednicama.

Projekt „ECO AKTIV COMMUNITY“ Udruge za sigurno životno okruženje EKO OTPOR iz Širokog Brijega realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livne i Udruženje građana „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku agencije za međunarodni razvoj – USAID.

EKO Otpor