Lijep sunčan dan u Širokom Brijegu ovog petka, bila je i prigoda održati isto kako kvalitetni i lijepu prezentaciju o važnosti recikliranja i ponovne uporabe recikliranih proizvoda u svakodnevnu uporabu.

Tom prilikom, Udruga “Eko OTPOR” u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega organizirala je prezentaciju recikliranih proizvoda od plastike, te tako skrenuli pozornost javnosti na važnost recikliranja i ponovnu uporabu brojnih sirovina koje olako bacamo u okoliš kao otpad.

Što je zanimljivo, većina proizvoda od plastike koji su bili odbačeni u prirodu, a sada nakon prikupljanja i reciklaže ponovno imaju svoju svrhu u nekom drugom obliku i za neku drugu namjenu poput – vaze za cvijeće, kantica, lopatice, razni podmetači, potrošni materijal za keramičare, električare… a koje su brojni sugrađani ponovno natrag dobili na poklon i iste mogu upotrijebiti u svojoj svakodnevnoj uporabi, a potrebni su im za njihov posao ili hobi.…

Ova prezentacija je prihvaćena u Širokom Brijegu puno bolje nego je Udruga Eko OTPOR očekivala iz razloga jer su posjetitelji koji su došli posjeti štand dali podršku reciklaži, a osim toga sklopljeni su i dogovori daljnje suradnje između Udruge osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega koja se bavi recikliranjem i prodajom takvih proizvoda sa potrošačima, a što će zasigurno jako puno značiti za očuvanje okoliša.

“Drago nam je da se svijest naroda budi, a i oni samo uviđaju koliki je problem nepotrebnog zagađivanja onoga što smo dobili u nasljeđe, a što također trebamo ostaviti generacijama iza nas kao što je priroda koja nas okružuje i na koju trebamo biti ponosni jer mnogi nemaju ovo sve što mi kao država posjedujemo, a pogotovu Hercegovina. Prezentacija koju smo održali je samo mali dio da dođemo “slikovito” do naših sugrađana i prezentiramo kako nešto što smo olako bacili može biti ponovno s nama i uz nas! Zahvaljujem se predstavnicima udruge “Utjeha” koji su nam pomogli u tome i zahvaljujem se našim sugrađanima koji su nam dali podršku, kao i medijima koji su uz nas za isti cilj očuvanja okoliša. Pred nama su novi izazovi i Eko OTPOR ovim putem najavljuje “vruću” jesen brojnim aktivnostima s kojima će svi biti uskoro upoznati” – kazali su predstavnicu Udruge Eko OTPOR netom nakon održane prezentacije.

Projekt je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID, Centra za građansku suradnju i Udruženja građanki “Grahovo” kroz aktivnosti SNAGA LOKALNOG – Zajedno za lokalni razvoj.

Udruga Eko OTPOR od svog osnutka se bavi lociranjima i javnim objavljivanjem nelegalnih odlagališta otpada kao i brojnim zagađenjima okoliša na području Županije Zapadnohercegovačke. Njihova misija je skretanje pozornosti na te dijelove problema gdje često djeluju u suradnji s brojnim institucijama u suzbijanju takvih nelegalnih radnji na štetu prirode, životinjskog i ljudskog zdravlja!

Eko OTPOR