Na ljubuškoj tržnici Udruga “Eko OTPOR” u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega ovog ponedjeljka je organizirala prezentaciju recikliranih proizvoda od plastike.

Aktivnosti koju smo proveli u Širokom Brijegu prošlog petka, a sada u Ljubuškom, prve su ovakve javne prezentacija recikliranih proizvoda na koje smo jako ponosni. Ponosni smo prvenstveno što su sami građani to prepoznali kao i važnost recikliranja i ponovnu uporabu proizvoda.

Proizvodi od plastike koji su bili odbačeni u prirodu, a sada nakon prikupljanja i reciklaže ponovno imaju svoju svrhu u nekom drugom obliku i za neku drugu namjenu poput – vaze za cvijeće, kantica, lopatice, razni podmetači, potrošni materijal za keramičare, električare… a koje su brojni sugrađani ponovno natrag dobili na poklon i iste mogu upotrijebiti u svojoj svakodnevnoj uporabi, a potrebni su im za njihov posao ili hobi.…

Projekt je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID, Centra za građansku suradnju i Udruženja građanki “Grahovo” kroz aktivnosti SNAGA LOKALNOG – Zajedno za lokalni razvoj.

Ovom prilikom se zahvaljujemo građanima Ljubuškog koji su posjetili naš štand i dali podršku reciklaži, a osim toga sklopljeni su i brojni dogovori daljnje suradnje između Udruge osoba s invaliditetom “Utjeha” iz Širokog Brijega koja se bavi recikliranjem i prodajom takvih proizvoda s potrošačima, a što će zasigurno jako puno značiti za čuvanje okoliša.

Zadovoljstvo nam je što smo dobili puno povratnih informacija o brojnim nelegalnim odlagalištima plastike i drugog otkada. S obzirom to kako se na tržnici koristi dobar dio plastike poput gajbi, predložili su nam što se tiče reciklaže plastike da postavimo jedan kontejner koji bi služio za tu vrstu otpada i s jednog mjesta se redovno odvozio ponovno u reciklažni prostor.

Ideja nam se svidjela što se tiče zajedničkog kontejnera za plastiku, tako da ćemo narednih dana uspostaviti suradnju s čelnim ljudima Grada Ljubuškog i vidjeti što možemo učiniti po tom pitanju jer smo uvjereni kako nam je svima u interesu da se što manje plastičnih proizvoda nalazi na nelegalnim odlagalištima koja na kraju uništavaju, ne samo prirodu, nego i zdravlje ljudi i životinja.

Udruga Eko OTPOR od svog osnutka se bavi lociranjima i javnim objavljivanjem nelegalnih odlagališta otpada kao i brojnim zagađenjima okoliša na području Županije Zapadnohercegovačke. Naša misija je skretanje pozornosti na te dijelove problema gdje često djeluju u suradnji s brojnim institucijama u suzbijanju takvih nelegalnih radnji na štetu prirode, životinjskog i ljudskog zdravlja.

Brojni mediji, lokalne zajednice, institucije, kao i naši sugrađani, velika su nam podrška da mijenjamo svijest prema prirodi na čumu smo ih zahvalni, jer jedino zajedno možemo neke stvari mijenjati!

Eko OTPOR