U zatvorenom uzgoju uspješno rastu lovor, vlasac, menta i peršin, a mogli bi ti uspjeti i ružmarin i majčina dušica.

U jesenskom i zimskom sivilu, prozorska daska s obiljem zelenog začinskog bilja zasigurno podiže raspoloženje, a ujedno nudi svježe arome nadohvat ruke. Stoga, zašto se ne odvažiti na taj korak koji zapravo ne predstavlja neki veliki napor? Čak i ako ti neke biljke ne prežive, uvijek možeš posaditi nove.

Sadi iz sjemena

Začinsko bilje u teglicama iz supermarketa možda izgleda bujno i zdravo, no ako želiš da ti biljke dulje žive i nastave rasti, na instant biljke nemoj računati. Svoje biljke uzgoji ili iz presadnica ili iz sjemena na način da u teglice sa zemljom rasporediš desetak sjemenki i pokriješ ih s malim slojem zemlje, dobro zaliješ i čekaš da narastu.

Vrste koje uspijevaju u zatvorenom

Dok su neke vrste začinskog bilja sretne u zatvorenom, druge se pak ne isplati pokušavati uzgojiti. U zatvorenom uzgoju uspješno rastu lovor, vlasac, menta i peršin, a mogli bi ti uspjeti i ružmarin i majčina dušica. Biljkama u zatvorenom uzgoju važno je osigurati dovoljno svjetlosti, što se lako postiže jugozapadnom orijentacijom prozora, a ukoliko nisi te sreće, upali im svjetlo. Postavljanjem reflektora na 15 cm od biljaka i osiguravanjem 6 do 8 sati svjetla dnevno omogućit ćeš biljkama da lijepo rastu.

Nekoliko uputa

Lonce redovito okreći barem jedanput tjedno. Biljke slobodno reži i koristi u kuhinji jer im tako pospješuješ rast, samo nemoj odjedanput odrezati više od trećine biljke.

Primjerice, u slučaju vlasca, pusti ga da naraste 15 cm, a prilikom rezanja ostavi visinu stabljike barem 5 cm. Biljkama osiguraj dobru cirkulaciju zraka. Mediteranske biljke vole lužnato tlo pa kad ih sadiš dobra ideja je ljuske jaja izmiksati s malo vode pa žlicu dobivene mješavine dodati u jedan lonac zemlje i dobro izmiješati.

Biljke zalijevaj otprilike dva puta tjedno, odnosno kada je zemlja na dodir suha. I za kraj zapamti da biljke bolje uspijevaju kad imaju više prostora, stoga uvijek odaberi veće tegle.

Gastro.hr