Godinu 2020. obilježili su tjeskoba i stres izazvani neizvjesnošću i negativnim vijestima, neočekivanim tragedijama i potresnim prizorima. Pandemija koronavirusa i potresi svoj su negativan trag ostavili na svima nama. I dok tražimo način kako pomoći onima koji su najviše pogođeni razornim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, tjeskoba u nama raste, a stres postaje novo normalno stanje na koje smo nakon prošle godine navikli – ili bar stanje koje smo nakon prošle godine navikli ignorirati. Negativni i neugodni osjećaji tjeskobe i stresa u nama se gomilaju mjesecima. S kulminacijom u nekoliko posljednjih dana, sada je važnije nego ikad nakratko stati, prepoznati ih i otpustiti ih. Na taj ćemo način izbjeći dugotrajne posljedice ovog izazovnog razdoblja, ali i biti spremniji pomoći drugima.

Kako otpustiti negativno te opustiti tijelo i um?

Uz jednostavne vježbe meditacije ili jogu, uz male rituale koji u nama bude osjećaj poznatog i utješnog, uz razgovor s najbližima i stručnjacima, jedna od metoda za opuštanje su mirisi, točnije aroma terapija.

MIRISI ZA OPUŠTANJE

Aroma terapija najjednostavnije se može opisati kao korištenje aromatičnih ekstrakata biljaka i eteričnih ulja u svrhu zdravlja i takozvanog well-beinga. Prije korištenja bilo kojeg aromatičnog ekstrakta ili eteričnog ulja, vrlo je važno provjeriti kako ga koristiti sigurno. Najjednostavniji način su mirisne svijeće i difuzori koji će vaš životni prostor ispuniti mirisnim notama, a blagodati nekih od mirisa možete otkriti i u kuhinji.

Za kojim mirisnim notama posegnuti kako biste s opustili ako osjećate tjeskobu i stres?

LAVANDA

Lavanda je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja u svijetu aroma terapije koja se ističe ugodnim mirisom i neporecivim opuštajućim učinkom zbog čega ćete ju pronaći u brojnim mirisnim svijećama i popularnim difuzorima sa štapićima, ali i u brojnim beauty proizvodima za kupanje.

KAMILICA

Baš poput lavande, kamilica je još jedna biljka poznata po svom prepoznatljivom jednako opojnom i nježnom mirisu te opuštajućim i umirujućim svojstvima. Topla kupka s dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja od kamilice ili čaj od kamilice samo su neki od jednostavnih načina na koje vam kamilica može pomoći da se, barem nakratko, opustite.

VETIVER

Vetiver je možda manje poznat od esencijalnih ulja lavande i kamilice, ali ne i manje učinkovit. Ulje vetivera dolazi iz travnate biljke vetivera porijeklom iz Indije. Ima slatkast i zemljani miris, a u svijetu aroma terapije koristi se za anksioznost.

JASMIN

Prije svega, ulje jasmina ima prekrasan cvjetni miris zbog čega je jedno od najpopularnijih u parfemskoj industriji. Ipak, ispod prekrasnog cvjetnog mirisa krije se i njegov nevjerojatni opuštajući učinak. Za razliku od nekih drugih esencijalnih ulja koja se koriste za anksioznost, ulje jasmina smiruje živčani sustav, ali istovremeno ne uzrokuje pospanost zbog čega se ističe kao odličan izbor za radno okruženje.

VALERIJANA

Mnogi među nama ovih dana imaju problema sa snom. Valerijana je biljka koja se koristi još od antičkih vremena, a koja bih vam mogla pomoći upravo da se opustite i lakše zaspite. Može imati i blagi sedativni učinak na tijelo. Kako ju koristiti? Nekoliko kapi ulja valerijane u difuzoru bit će sve što vam treba da lakše utonete u san.

Journal.hr