Ponedjeljak, 9.veljača 2021.g., tmuran i kišovit dan, vanjska temperatura zraka 12-ak stupnjeva, 15:00 sati, Vatrogasno društvo Široki Brijeg na lokaciji “Babić”, na terenu gdje se prije vršila eksplantacija boksita, sada se redovno svako malo vrši gašenje namjerno zapaljenih guma i ostalog otpadnog materijala koje sve više i više popunjava tu rupetinu iznad Širokog Brijega.

Unatoč tome što je kiša padala skoro cijeli dan, i to da valja, nije spriječila lokalne piromane da izvedu svoj “napad na zdravlje ljudi”!

Velike količine automobilskih guma guta vatra, crni dim stapa se s ogromnim crnim oblakom koji se nadvija nad Širokim Brijegom, kao prolaznik nad ovim gradom. I tako pun “otrova” odlazi prema novom naseljenom mjestu da “istrese svoj teret”!

Sami mještani naselja Trn navikli su se izgleda u tom dimu gušiti i imati zdravstvenih problema, a ljekarni ima na svako 100 metara! Godinama uvijek ista priča, čak i po nekoliko puta gori na istom mjestu, ali malo tko se više buni jer nadležni uopće i ne doživljavaju prigovore svojih sugrađana, iako većina vodećih gradskih službenika na ovoj lokaciji živi, pa čak i sam gradonačelnik.

A, oblak? Bez brige, našao je on svoje područje gdje će ispustiti sve te kemikalije!

Udruga EKO Otpor