Zbog rasta broja površina koje su zasađene maslinama, proizvođači, odnosno vlasnici maslinika uputili su nedavno Vanjskotrgovinskoj komori prijedlog da BiH postane punopravna članica Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje – IOC. Na sastanku, kojem su, između ostalih proizvođača, nazočili i predstavnici Udruge “Hercegovački plodovi Mediterana”, tvrtki Oliva d.o.o. i Luca olive oil, Podruma “Vukoje 1982” te ravnatelj Federalnoga agromediteranskoga zavoda prof. dr. sc. Marko Ivanković, zaključeno je kako što prije treba krenuti smjerom pristupanja Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje zbog velike koristi koju nam to članstvo pruža.

Inicijativa i prilika

Slična inicijativa stigla je iz Veleposlanstva BiH u Madridu kad su početkom 2020. započele aktivnosti i sastanci s direktorom IOC-a i suradnicima o temi uvjeta za članstvo i pristupanje. Punopravno članstvo podrazumijeva pristupanje međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju i stolnim maslinama iz 2015. Tu inicijativu zastupnici u Parlamentu BiH uputili su na usvajanje Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu vanjskih poslova, ističući kako je maslinarstvo nova grana poljoprivredne proizvodnje i prerade koja se u posljednjih desetak godina intenzivno razvija te trenutačno postoji oko 85.000 stabala na oko 350 hektara zemljišta. Zastupnici Predrag Kožul i Darijana Filipović u svojoj inicijativi ističu kako je kvaliteta maslinova ulja iz BiH već nerazmjerna kvantiteti i tradiciji proizvodnje i prerade, a maslinari i proizvođači maslinova ulja dobivaju prestižne nagrade za kvalitetu ulja. – Na web-stranici najboljih maslinovih ulja u svijetu (https:/ibestoliveoils.org) dva su iz BiH. Klimatski i pedološki uvjeti na jugu BiH daju izvrsne mogućnosti daljnjeg širenja nasada i povećanja proizvodnje.

Raspoloživi kapaciteti

Tome idu u prilog i pripremljene zemljišne površine gdje masline mogu zamijeniti neproduktivne nasade ljekovitoga bilja i nekih drugih kultura te postojanje kapaciteta za preradu maslina i plasiranje gotovog proizvoda. Opći trend povećane potrošnje maslina i maslinova ulja značajan je za daljnji rast proizvodnje i širenje nasada. Članice ove organizacije trenutačno su zemlje EU-a te većina mediteranskih zemalja. Iz našeg neposrednog okružja članice su Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Albanija. Prema informacijama, članstvo u IOC-u za BiH bi, kao zemlju koja ima prostora i potencijal za snažni rast i širenje nasada maslina i razvoj maslinarstva, bilo višestruko korisno – stoji u inicijativi zastupnika. Prema podacima Agencije za statistiku, BiH je u 2015. proizvela 303 tone maslina, tri godine poslije taj je broj udvostručen na 610,3 tone, da bi u 2020. proizvodnja bila uvećana na 985,3 tone. U BiH je na kraju 2020. bilo 71.960 stabala masline sposobnih za rod, što je povećanje za više od 20.000 stabala u odnosu na 2015., kada ih je bilo 50.960. Prosječan rod po stablu bio je prošle godine 13,7 kilograma. Maslinovo ulje proizvedeno u BiH probija se na kartu svjetskih ulja po kvaliteti, a za što je potvrda stigla nedavno kada su dvije etikete osvojile zlatnu i srebrnu medalju na prestižnom natjecanju NYIOOC World Olive Oil održanom u New Yorku.

Večernji.ba