Odaberite biljku ovisno o kukcima koje ne želite vidjeti u domu ili oko njega. Biljke smjestite blizu prozora, vrata ili mjesta na kojima se okupljaju. Osim svježih biljaka, pomažu i one suhe poput cimeta, lovorovih listova…

Donosimo vam 14 biljaka koje pomažu u rješavanju muha, žohara, pauka, komaraca, stjenica, moljaca…

BOSILJAK

Ovaj odličan začin dobro je imati u domu i zbog kuhanja, ali i ako se želite riješiti dosadnih muha i komaraca – miris bosiljka ih odbija.

MAČJA TRAVA

Ne morate imati mačku u kući da biste kupili mačju travu, poznatu i kao mačja metvica. Ova biljka tjera žohare, komarce i krpelje. Sadrži kemikaliju nepetalactone čiji miris je privlačan mačkama, a odbojan kukcima.

KRIZANTEME

Ova predivna biljka je fantastična jer je ne vole ni mravi, niti žohari, pauci, stjenice, krpelji i srebrne ribice – gmizavi insekti koji vole boraviti u kupaonici, a najčešće izlaze noću.

LAVANDA

Osim što njezin miris umiruje i opušta, odličan je za tjeranje komaraca. Držite je blizu prozora i vrata.

LIMUNSKA TRAVA

Citronela ili limunska trava može se nabaviti i kao eterično ulje, a pomaže držati komarce podalje od ukućana. Nije loše u domu imati ovu mirisnu biljku u tegli, jer osim što tjera kukce, prefino miriše i može se koristiti u pripremi nekih jela.

NEVEN

Mnogi vrtlari dobro znaju da ova biljka čini čuda u odbijanju kukaca. Komarci mrze njegov miris, ali i zečevi. No važno je napomenuti da miris nevena obožavaju puževi.

METVICA

Nana, metvica ili menta miriše predivno, ali ne i mravima, paucima, komarcima i ostalim kukcima. Nije loše imati ovu biljku u teglama u kući, jer osim što će otjerati dosadne kukce, uvijek ćete imati pokoji grančicu za svježi čaj pri ruci.

DRAGOLJUB

Ovo cvijeće odbija lisne uši pa ih nije loše posaditi uz rajčice, krastavce i ostalo povrće u vrtu, ili uz neke kućne biljke, ruže…

RUŽMARIN

Komarci, muhe i određene vrste moljaca ne podnose miris ružmarina pa ga svakako držite u domu. Osim toga, tako će vam uvijek biti pri ruci zatreba li vam kao dodatak nekom jelu od mesa.

KADIFA

Ovaj cvijet lijepo izgleda, ali miris mu nije nimalo ugodan, kako ljudima, tako i komarcima.

MATIČNJAK

Miris matičnjaka ili melise, koji podsjeća na miris limuna, odbija mnoge kukce, uključujući i komarce. Posadite ga u teglu i držite u kući i na balkonu, dvorištu.

LOVOR

Spojevi u lovorovom listu djeluju smirujuće na tijelo i psihu kada ih udahnemo, a osim toga, tjeraju dosadne komarce, muhe, mušice, mrave… Sve što trebate napraviti je zapaliti nekoliko suhih listova u prostoru u kojem boravite, dim će rastjerati kukce i poboljšati vam raspoloženje. Ukoliko imate mrave, stavite nekoliko listova tamo gdje se skupljaju.

KRASTAVCI

Kora od krastavca je prirodni otrov za mrave. Stavite je tamo gdje se skupljaju i pobjeći će na neko drugo mjesto.

CIMET

Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svojeg puta pospete li ih s malo cimeta ili napravite li liniju od cimeta na podu (tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću). Također, štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.

24Sata.hr