Završni događaj projekta YOUth Drive održan je u četvrtak u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Predstavljeni su rezultati projekta, a upriličeno je i potpisivanje prekograničnog sporazuma zajednica koje su sudjelovale u projektu.

Projekt YOUth Drive podizanje svijesti o zaštiti okoliša, i pokretanje konkretnih akcija na području Županije Zapadnohercegovačke i Bokokotorskog zaljeva se provodi u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji financira Europska unija u iznosu od 280.000 eura.

Partneri na projektu su nevladine organizacije, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega kao nositelj projekta i Naša akcija, sa sjedištem u Kotoru.

Projekt je trajao dvije godine, puno je pozitivnih rezultata na terenu i puno ostvarenih suradnji koje planiramo nastaviti u budućnosti. U projektu je sudjelovalo preko 4.000 mladih. Opremljeno je dosta škola na području Crne Gore i Županije Zapadnohercegovačke IT opremom: tableti, pametne ploče, projektori i slično.

Ostvareno je dosta toga na terenu po pitanju istraživanja vodotokova. Nastala je jedna vrlo kvalitetna publikacija u kojoj se nalaze svi podaci kakvo je zapravo stanje u našim općinama i gradovima. To će biti jako kvalitetna podloga koju ćemo koristiti u budućim projektima. Ta suradnja koja se stvorila s institucijama i školama će stvoriti jedan dugoročan i održiv razvoj u našoj županiji i Boki Kotorskoj, izjavila je za portal Jabuka.tv projektna koordinatorica Ivana Galić iz Udruge EKO ZH.

Crnogorci su zadovoljni Širokim Brijegom i Županijom Zapadnohercegovačkom i suradnji koju su ostvarili.

Naša organizacija se bavi volonterizmom i građanskim aktivizmom. Trenutno radimo projekte vezane na temu ekologije i kulture. Projekt je bio koncipiran da što se odradi u ŽZH da se odradi i kod nas u Crnoj Gori tj. Boki Kotorskoj. Nisam prvi put u Širokom Brijegu, već smo imali razne sastanke i diskusije po pitanju ovoga projekta.

Veoma sam zahvalan Udruzi EKO ZH na dosadašnjoj suradnji i na strpljenju u radu na ovome i budućim projektima, rekao je za portal Jabuka.tv izvršni direktor Nevladine organizacije Naša akcija Dejan Bešević.

Projekt YOUth Drive, koji financira Europska unija, dao je veliki doprinos u pravilnom gospodarenju otpadom te o pravilnom zbrinjavanju otpada. U suradnji sa školama, kroz projekt se prvenstveno radilo na svijesti mladih ljudi koji bi svojim znanjem i akcijama u budućnosti trebali utjecati i djelovati na podizanju svijesti javnosti o zaštiti okoliša.

Projekt je također stvorio osnovu za poboljšanje postojećeg zakonodavstva u ovom području.

Jabuka.tv