Prljava spužvica za pranje posuđa posebno je odbojan prizor zbog kojeg se nerado primamo posla nakon slasnih obroka i razlog više zašto volimo odgađati odrađivanje te dosadne aktivnosti. No, spužvica koja već izgleda istrošeno zapravo je prljava puno dulje nego što mislite. Naime, potrebno je dosta vremena kako bi se istrošila vlakna od kojih se spužvice izrađuju, kao i da se nakupljene bakterije i prljavština počnu vidjeti golim okom. Ako vam jedna takva spužvica upravo stoji na sudoperu, slobodno ju bacite u smeće!

Koliko traje spužvica za pranje ovisi puno o tome od čega je izrađena, za što ju točno koristite i kako se brinete za nju.

Neke su spužvice izrađene od prirodnih materijala poput celuloze, a postoje i one koje su izrađene od umjetnih materijala. Spužvice od celuloze čine se kao bolje rješenje, ali upravo one zadržavaju više prljavštine jer su njihova vlakna poroznija i brže se troše.

Na njihovu trajnost utječe i koristite li samo jednu spužvicu za čišćenje cijele kuhinje ili imate jednu spužvicu za pranje posuđa, drugu za brisanje radne površine, a treća vam služi za čišćenje svega ostalog u kuhinji. Možda zvuči pretjerano, ali to rasterećivanje glavne spužve za pranje posuđa produžit će njeno trajanje.

Kada se radi o čišćenju samih spužvica većina nas smatra da se spužvica sama od sebe pere dok ju koristimo jer su u cijeli postupak uključeni i voda i deterdžent, no to zapravo nije točno. Komadići hrane mogu se uvući među vlakna, a ako se vaša spužva ne osuši dobro postaje plodno tlo za razvoj bakterija i plijesni. Ako imate perilicu za posuđe ubacite i spužvicu u nju svaki drugi dan te pustite da se dobro osuši na zraku. Spužvicu koju svakodnevno koristite mijenjajte svakih četiri do šest tjedana kako biste bili sigurni da svoje posuđe zaista perete čistom spužvom, umjesto prljave nakupine bakterija, piše portal Thekitchn.com.

Eko OTPOR