Dana 30.travnja 2020. godine, DŠR “Borak” uz pomoć ribolovaca poribljavao je svoju rijeku Lišticu koja potiče kroz Široki Brijega i tako ju pripremali za početak ribolovne sezone koja kreće 1.svibnja 2020.godine.

Tijekom poribljavanja došlo je do jedne skandalozne situacije koja je na sreću spriječena na vrijeme zahvaljujući pravim ljubiteljima ribolova koji su primijetili sramotan čin jednog ili više sudionika ove akcije.

Naime, kako Udruga “Eko OTPOR” doznaje od ribolovaca, do scene je došlo prilikom poribljavanja gdje su pojedinci ili pojedinac umjesto u rijeku, ribu ubacivali u vrbe pored rijeke i tako vjerojatno pokušali ih zadržati za sebe.

Nakon što je uočen jedan od počinitelja ovog sramotnog poteza dok je poribljavana rijeka, brzom reakcijom su stigli na mjesto gdje su se ribe nalazile nabacane na hrpu, i pokušali ih što više vratiti u vodu kako bi šteta bila što manja u čemu su na sreću i uspjeli. Većina riba je preživjela, dok ih je par uginulo!

Podsjetimo kako se rijeka Lištica poribljavala novcem od strane ribolovnog društva i ribolovaca koji plaćaju svoje dozvole za ribolov. Osim toga, to nije ni neka značajno velika količina ribe koja se ubaci, a na žalost dosta ribe i ne preživi uvjete ove rijeke, a što su lokalni mediji često pisali i skretali pozornost na brojne kanalizacije koje se u nju ulijevaju.

Žalosno je i činjenica što uz sav krivolov koji traje cijelu godinu, još treba da se riba krade prilikom poribljavanja!

Eko OTPOR