Celer sadrži visok udio vlakana u sebi što te čini sitom. Kada ga iscijediš, dobiješ sok bogat ne samo vlaknima nego i vitaminima, mineralima, te brojnim drugim zdravim sastojcima. Sok od celera ima jako malo šećera i kalorija u sebi. Jedna čaša soka od celera ima manje šećera i kalorija od jedne prosječne mrkve.

Iako ti ovaj sok ne može zamijeniti jedan obrok, on ga svakako može nadopuniti. Za tebe smo pronašle još neočekivanih dobrobiti soka od celera.

Pomaže tvom vidu

Celer ima visok udio vitamina A u sebi. Vitamin A igra ključnu ulogu u vidu tako što štiti površinu oka od bakterija i virusa. Vitamin A također sprječava razvitak problema s vidom koji dolaze s godinama kao što je pojava mrene.

Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin koji dokazano slabi stanice raka i čini ih podložnijima liječenju. Celer je u kineskoj medicini poznat lijek protiv raka već godinama.

Neutralizira kiselu hranu

Celer u sebi sadrži visoke udjele željeza, magnezija i soli što ga čini jakim alkalnim svojstvom. Drugim riječima, celer ti pomaže neutralizirati kiselu hranu i zadržati zdravu pH ravnotežu u tijelu. Puno hrane u sebi sadrži kiseline koje mogu naštetiti tvojim kostima, bubrezima, jetri i srcu. Dodavanje celerovog soka u svakodnevnu prehranu ti može pomoći u sprječavanju tih tegoba.

Regulira balans tekućine

Celer sadrži puno kalija, minerala koji ima važnu ulogu u brojnim procesima u tvom tijelu. Tvoje tijelo se sastoji od 60% vode, a 40% posto se nalazi u stanicama te je ostatak izvan stanica, u krvi, tekućini u i oko kičme te između stanica. Kalij regulira razine vode unutar stanica.

Sadrži puno folata

Folat je vitamin grupe B koji je nužan element za crvene i bijele krvne stanice. Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata u energiju i u proizvodnji DNA. Samo jedna čaša soka od celera sadrži 145 mikrograma folata što je više od 36% preporučenog unosa za muškarca i žene, a 29% za trudnice i žene koje doje.

Bonus – Zasadi svoj celer

Ovo je puno lakše nego što većina ljudi misli. Kada kupiš celer nemoj baciti donji dio. Stavi ga u vodu i za par dana ćeš primijetiti da rastu nove mladice iz sredine. Tada ga možeš zasaditi i čekati da naraste do pune veličine.

Zena.hr